ēdiens

vakar es pārstrādājos, un, lai gan man vajag strādāt arī šodien, neliela pauzīte nekaitēs

turklāt pauzīte ir īstais brīdis, lai parunātu par ēdienu

dīvaini, ka, neēdot gaļu, mainās garšas izjūta; pirmkārt, es vairs nevaru ieēst neko, kas ir pilns ar kaut kādiem ķīmiskiem taukiem vai eļļu, piemēram, veikala cepumus (bez šokolādes), jo to eļļu sit cauri visiem garšas pastiprinātājiem; otrkārt, dārzeņi tiešām ir garšīgi, un šodien man pirmo reizi mūžā garšoja rīsi, kurus gatavoju improvizējot: izvārīju rīsus, apcepu sviestā sīpolu un ķiploku, pievienoju rīsiem, piebēru kariju, sāli, piparus un pievienoju puscitrona sulu, visu samaisīju, un tie bija tiešām ēdami rīsi (lieki piebilst, ka iepriekš manā pieredzē rīsi vienmēr ir bijuši balti un pārvārīti, saķepuši putrā); treškārt, sāku pierast pie asiem ēdieniem, lai gan vēl neesmu līdz galam sapratusi, kāpēc lielākā daļa veģetāro ēdienu ir asi (varbūt tāpēc, ka asums kaut kādā veidā ir barojošs? ja neņem vērā, ka veģetārie ēdieni lielākoties nāk no Austrumiem)

vēl es atklāju “garam masala” – garšvielu maisījumu, pret kuru sākumā biju skeptiska tā paša asuma dēļ, taču izrādījās, ka asums tur ir salīdzinoši minimāls, bet galvenais ir AROMĀTS – lieliska garšviela! (pirmo reizi gatavoju biezzupu un tieši ar šo “garam masala”: liek cepešpannā salīdzinoši plāni sagrieztus burkānus un sīpolus, apkaisa ar “garam masala”, pieber sāli, piparus, cep, kamēr burkāni mīksti; tad sablenderē burkānus kopā ar daļu ūdens un kokosriekstu pienu, pievieno laima sulu, un zupa gatava! pēc garšas var pievienot vēl laima sulu tieši bļodiņā, patīkams kontrasts starp saldeni aso burkānu un skābo laimu; turklāt labi garšo kopā ar svaigo sieru); no zupas man palika pāri burkāni, kurus šodien glazēju medū kopā ar “garam masala” un čili piparu – laba piedeva rīsiem!

un nācās arī piedomāt, ka, savulaik piespiedu kārtā noskatoties visus Džeimija Olivera šovus, kas gāja par FOX un smīkņājot par viņa vienveidību – visur klāt čili un citrons -, tagad pati izmantoju tieši viņa trikus (piepi gan vēl negrasos gatavot!) – visur tiešām klāt jāliek čili un citrona sula, plus rīsi jāvāra pēc viņa metodes: 1:2 (rīsi:ūdens – vienreiz viņš gatavoja rīsus:kokosriekstu piens, tas arī būs jāpamēģina, varbūt kopā ar ananasiem un dārzeņiem), un sparģeļiem tiešām cietie kātu gali lūst tikai vienā vietā; varbūt palaidu vēl kādu triku garām?

 

Advertisements

About autorsanonims

A[utors] A[nonīms] - par sevi un šķībo dzīvi, kuru negribot nākas dzīvot

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: